Hoppa till sidans innehåll

Lilla Utrustningen


Lilla utrustningen

Minimikrav på dykutrustning 211:1, Dykpraxis

 

 

SNORKEL

Bitmunstycket skall vara av mjukt och böjligt material, och ha en utformning som inte är skadlig för munnen samt vara av sådan kvalitet att det bevarar smidighet och form vid varierande temperaturer (-10 till +60C).


Snorkelröret skall vara styvt men elastiskt. Det skall återgå till ursprunglig form efter måttlig deformation. Den får ej vara tillverkad av hårt sprött material. Rörets övre del bör vara markerat med ett reflexband med en väl synlig färg.


Utformning: Längd: högst 400mm för seniorer, 300mm för juniorer Volym: högst 2,0dl, för juniorer 1,2dl. Med junior avses här person under 50kg (kroppsvikt). Snorkeln skall ha en 3 cm bred reflex längst upp.

snor HELFOTSFENOR/HÄLREMSFENOR


Fenornas fotdel bör vara av mjukt material och sitta bra utan att klämma. Mjuka blad på fenorna gör dem lättsimmade. Styva fenor ger högre fart, men kräver i stället god benstyrka och regelbunden simträning för att inte ge kramp i vaderna.


Materialet skall vara av sådan kvalitet att det bevarar smidighet och from vid varierande temperaturer (-10 till +60C).


Formen: Fenorna bör vara vinklade (se bilden). Då underlättas benspark eftersom dykaren inte behöver sträcka på vristen lika mycket. Om fenorna har hälrem skall fixeringen och låsningen av hälremmen bestå vid normal av- och påtagning.
fen MASK

Glaset skall vara av härdat plant glas. Sådant glas är ofta märkt ”Tempered glass” eller T. Glaset kan även vara i plast. Om man har synfel, finns möjlighet att korrigera det på två olika sätt t.ex. genom att använda kontaktlinser och vanlig mask, eller genom att använda en mask med slipade glas. En del synfel kan kompenseras redan av att man dyker med mask på grund av ljusbrytningen mellan glaset och vattnet.


Masken skall vara tillverkad av ett mjukt och smidigt material som kan bevara smidighet, form och tätande funktion vid varierande temperaturer (-10 till +60C). Alla delar som ingår i masken skall vara av korrosionsbeständigt material.


Masken skall innesluta näsan, men ej munnen. Den skall ge möjlighet att blockera näsöppningen så att man kan tryckutjämna mask med mellanöra. Nackbandet skall vara justerbart, men kunna fixeras och låsas i ett bestämt läge. Låsningen skall bestå vid normal av- och påtagning. Ett baktill delat nackband är att föredra eller ett av neopren, eftersom det inte glider av huvudet lätt.

Passform, håll masken löst framför ansiktet, utan att använda nackbandet och andas in genom näsan. Sugs masken fast utan att du behöver trycka den på plats är oftast passformen korrekt.
mask 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 04:02 Skribent: Mattias Ström

Postadress:
Märsta SDK - Sportdykning
Hugingatan 31
19552 Märsta

Besöksadress:
Hugingatan 30 nb
19552 Märsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info